15 weken zwanger: hoe ziet dat eruit?

De vijftiende week van je zwangerschap is een bijzondere mijlpaal. De baby groeit snel en maakt belangrijke ontwikkelingen door. In dit artikel lees je alles over hoe je kindje er uitziet tijdens de periode van 15 weken zwanger zijn, wat je verder kunt verwachten qua bewegingen en hoe je je als aanstaande ouder kunt voorbereiden.

 

Hoe groot is jouw baby met 15 weken zwanger?

Op dit moment is de baby ongeveer 10 centimeter lang, wat vergelijkbaar is met de grootte van een appel. Het gewicht bedraagt vaak circa 70 gram. Hoewel dit misschien nog klein klinkt, is je kindje al ontzettend gegroeid sinds de bevruchting. Alle belangrijke organen en lichaamsdelen zijn aangelegd en verfijnen zich nu verder.

De armpjes en beentjes worden langer en krijgen meer definitie. De vingers en tenen zijn volledig gevormd, inclusief nageltjes. Het hoofdje ziet er nu meer proportioneel uit ten opzichte van het lichaam. De oogleden bedekken de ogen, maar sluiten nog niet helemaal. Binnenin ontwikkelen zich de oogspieren zodat je baby straks kan gaan knipperen met zijn of haar ogen. De ontwikkeling van jouw baby van 15 weken is dus al in volle gang!

 

De eerste bewegingen van jouw baby

Rond deze periode beginnen baby’s vaak te bewegen in de baarmoeder. Als dit je eerste zwangerschap is, voel je deze bewegingen waarschijnlijk nog niet. Dit komt doordat je de subtiele sensatie nog niet herkent. Moeders die al eerder zwanger zijn geweest, herkennen het gevoel meestal wel.

Je baby heeft nu meer ruimte om te bewegen in de baarmoeder en oefent de spieren door te schoppen, te draaien en te rekken. Op een echo kun je deze bewegingen al duidelijk zien. Het is een fascinerend gezicht. Wees niet ongerust als je zelf nog geen bewegingen voelt, dit kan nog enkele weken duren.

 

Jouw baby kan slikken

Een bijzondere ontwikkeling deze week is dat je baby leert slikken. De spieren in het gezichtje zijn nu voldoende ontwikkeld om dit voor elkaar te krijgen. Je kindje slikt vruchtwater in en plast dit ook weer uit in het vruchtwater. Dit is een belangrijke oefening voor de spijsvertering en nieren.

Naast slikken kan je baby nu ook fronsen, pruilen en zelfs glimlachen. Deze gezichtsuitdrukkingen zijn nog onwillekeurig, maar oefenen de gezichtsspieren. Hierdoor zal je kindje straks beter in staat zijn om emoties te tonen en te communiceren met de buitenwereld.

 

Donshaartjes bedekken de huid

In deze fase van de zwangerschap maakt het lichaampje van je baby een bijzondere verandering door. De huid wordt bedekt met heel fijne, zachte haartjes, ook wel lanugo genoemd. Deze haartjes hebben een belangrijke functie, ze beschermen de tere huid en houden je kindje warm.

Later in de zwangerschap, meestal rond week 28, verdwijnen de meeste van deze haartjes weer. Een klein deel van de baby’s wordt echter nog geboren met restjes lanugo, met name op de schouders en rug. Dit is volkomen normaal en de haartjes vallen vanzelf uit.

 

Tips voor aanstaande ouders

Nu je officieel in het tweede trimester zit, voel je je misschien energieker en minder misselijk. Probeer te genieten van deze periode en neem de tijd om je voor te bereiden op de komst van jullie kindje. Enkele tips:

  • Start met het aanschaffen van de eerste babyspulletjes, zoals een ledikantje, commode en kinderwagen. Zo voorkom je stress op het laatste moment.
  • Bespreek met je partner hoe jullie de taakverdeling rondom de baby zien. Goede communicatie is essentieel.
  • Overweeg om een zwangerschapscursus te volgen om jezelf voor te bereiden op de bevalling en kraamtijd.
  • Blijf goed voor jezelf zorgen door gezond te eten, voldoende te rusten en regelmatig te bewegen.

De periode van 15 weken zwanger is een mooie fase waarin je kindje snel groeit en zich ontwikkelt. Probeer bewust stil te staan bij deze bijzondere tijd en geniet van het wonder dat in je buik plaatsvindt. Met een goede voorbereiding en communicatie met je partner ga je een mooie tijd tegemoet als aanstaande ouders.

Unieke ervaring

De hoogste kwaliteit pretecho beelden in de regio Rotterdam. 3D Echo Barendrecht bied u een volledige en unieke ervaring om kennis te maken met uw kindje.

Wellicht ook interessant