Beste periode pretecho

Wat kun je verwachten

In grote lijnen kun je bij verschillende zwangerschapsduur bij een pretecho het volgende verwachten:

PRETECHO 12 WEKEN

Vanaf 12 weken zie je al een compleet mensje. Je kindje is dan van kruin tot stuitje ongeveer 7cm lang. Het is verrassend te zien dat je kindje dan vaak ook al volop in beweging is. Zie ons blog bericht over “12 weken zwanger

welkom 3d echo barendrecht

Pretecho geslachtsbepaling

Pretecho 13 weken (geslachtsbepaling)

Vanaf 13 weken kun je al veel meer zien. Vanaf 13 weken moet ook te zien zijn of je kindje een jongetje of meisje is. Je kunt dan bijvoorbeeld al zien of het kindje drinkt en er een plasje in de blaas zit. Je kindje is nu ongeveer 9 cm lang van kruin tot billetjes en weegt ongeveer 43 gram. We hebben een leuk blog bericht met aanvullende informatie.

3D Echo Barendrecht geslachtsbepaling altijd vanaf de buik

Geslachtsbepaling doen we vanaf de buik. Een inwendige echo (vaginale echo) is wettelijk een medisch voorbehouden handeling waarvoor een medische indicatie vereist is, omdat er risico aan verbonden is. Een pretecho is medisch niet noodzakelijk.
3D Echo Barendrecht doet de pretecho geslacht dus altijd vanaf de buik.

Terugkomgarantie vanaf 13 weken

Ben je minimaal 13 weken zwanger en je kindje “besluit” tijdens de 2D echo geslachtsbepaling het geslacht niet prijs te geven door bijv. een ongunstige ligging of omdat er continu iets voor ligt (bijv. navelstreng), dan bieden we je gratis een korte vervolgafspraak aan op een tijdstip dat maximaal één week later gelegen is. Bij een tweeling geldt dit vanaf 15 weken.

Pretecho 18 weken

Bij 18 weken is je kindje is ongeveer 20cm lang. Het gezichtje begint zich in 2D wat duidelijker af te tekenen, vooral als het vanaf de zijkant in beeld gebracht kan worden (en profil).

Pretecho 23 weken

Tot ongeveer 23 weken is je kindje nog in zijn geheel in één beeldscherm te zien. Daarna “groeit je kindje uit beeld”, waardoor dit niet meer mogelijk zal zijn. Er zijn al weer wat meer details zichtbaar, zeker als de echoscopist wat inzoomt, zoals op de foto zichtbaar is.

Pretecho 25 weken

Vanaf 25 à 26 weken begint je kindje een onderhuids vetlaagje te krijgen, waardoor het gezichtje dus ook wat voller begint te worden (“bolle (re) wangetjes”). Je kindje is dan ongeveer 33cm lang. Vanaf deze leeftijd worden de beelden van je kindje, dus ook het gezichtje, steeds gedetailleerder. vooral in live 3D weergave.

Pretecho 33 weken

Tot 33 à 34 weken kun je vaak nog mooie beelden van met name het gezichtje te zien krijgen. Pas als je kindje is ingedaald en het hoofdje dan meestal diep in je bekken is “verscholen”, is het voor de echografiste vaak niet meer mogelijk om het gezichtje nog mooi in beeld te brengen. Natuurlijk bestaan er ook uitzonderingen op deze “regel”.
De gratis terugkomgarantie bij ongunstige ligging geldt niet als je 33 weken of verder bent.

Voorwaarden mooi beeld

Gunstige ligging

Het allerbelangrijkste is een gunstige ligging van de baby voor mooie beelden bij met name een live 3d echo (= 4d echo of 3/4D echo).
Jammer genoeg kan niemand de meest gunstige ligging garanderen, wij helaas ook niet, dus dat blijft een risicofactor als u een 3/4D echo laat maken.
Als het gezichtje hélemaal niet in beeld te krijgen is, bijv als de kleine met het gezichtje geheel naar uw rug ligt, dan nodigt de echoscopiste u uit voor een korte vervolgecho op een later tijdstip.

Hoeveelheid vruchtwater

Ook de hoeveelheid vruchtwater heeft invloed op de kans op mooiere beelden bij een pretecho, met name bij live 3d weergave. Bij meer aanwezig vruchtwater is de kans dat met name het gezichtje vrij ligt (=wat vruchtwater voor het gezichtje) groter dan bij minder aanwezig vruchtwater.

Postuur

Daarnaast kan je postuur ook invloed hebben op de kwaliteit van de beelden. Als je een slank postuur hebt is de kans op betere kwaliteit beelden hoger dan bij een volslank postuur. Heb je een volslank postuur dan is de kans op betere kwaliteit beelden groter naarmate de zwangerschap vordert. Je kunt dan dus beter wat later in de zwangerschap komen, bijvoorbeeld bij 28 – 29 weken in plaats van bij 24 weken. Je buikwand wordt dan door je groeiende kindje steeds meer opgerekt en dus dunner.

Kwaliteit echoapparaat

De kwaliteit van het echoapparaat is natuurlijk ook erg belangrijk. Wij vernieuwen regelmatig onze echoapparatuur. Sinds kort werkt 3D Echo Barendrecht met de meest geavanceerde echograaf.

Met de nieuwste 3D echotechnieken Advanced Feto Realistic View (FRV) en Volume Shading Image (VSI) zijn de beelden nog realistischer dan voorheen.

Meestal tussen 24 en 32 weken

Op de vraag – wanneer een pretecho? – is moeilijk voor iedereen een eenduidig antwoord te geven, want het is ook afhankelijk van wat je zelf wilt.

Onze ervaring is dat de meesten komen voor een 3d echo tussen 24 weken en 32 weken zwangerschap.
Heb je een volslank postuur dan is de kans op betere kwaliteit beelden groter naarmate de zwangerschap vordert.

Je kunt dan dus beter wat later in de zwangerschap komen, bijvoorbeeld bij 28 – 29 weken in plaats van bij 24 weken. Je buikwand wordt dan door je groeiende kindje steeds meer opgerekt en dus dunner.