Zo ziet 22 weken zwanger zijn eruit

De 22e week van je zwangerschap is een bijzondere mijlpaal. In dit artikel bespreken we wat je kunt verwachten tijdens deze periode van 22 weken zwanger zijn, inclusief de hartslag van je baby, de groei van je buik, de lengte en het gewicht van je kleine wonder en het belang van de kinkhoestprik.

 

De hartslag van jouw baby op 22 weken zwangerschap

Op dit moment in je zwangerschap klopt het hart van je baby al krachtig. De hartslag ligt tussen de 120 en 160 slagen per minuut, ongeveer twee keer zo snel als die van jou. Tijdens een echo of controle bij de verloskundige kun je deze snelle hartslag vaak al duidelijk horen. Het is een geruststellend en fascinerend geluid dat de aanwezigheid van je groeiende baby bevestigt.

De hartslag van je baby is niet alleen een teken van leven, maar speelt ook een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de organen en het transportsysteem in het kleine lichaampje. Met elke slag pompt het hart zuurstofrijk bloed en voedingsstoffen naar alle uithoeken van je baby’s lichaam, wat essentieel is voor een gezonde groei.

 

Jouw groeiende buik tijdens 22 weken zwanger zijn

Rond de 22 weken zwangerschap begint je buik echt zichtbaar te worden. Je baarmoeder is nu ongeveer ter hoogte van je navel en zal de komende weken alleen maar verder groeien. Iedereen is anders, dus maak je geen zorgen als jouw buik wat kleiner of groter lijkt dan die van andere zwangere vrouwen in deze fase.

Door de groei van je baarmoeder en het toenemende gewicht van je baby, kun je wat ongemakken ervaren zoals rugpijn, vermoeidheid en kortademigheid. Dit is volstrekt normaal. Probeer regelmatig te rusten, doe rustig aan en gebruik kussens ter ondersteuning van je rug en buik als je ligt. Milde oefeningen zoals zwangerschapsyoga of wandelen kunnen ook helpen om je spieren soepel te houden en pijn te verlichten.

 

Lengte en gewicht van je baby op 22 weken

In week 22 is je baby ongeveer 27 tot 28 centimeter lang, vergelijkbaar met de lengte van een paprika. Het gewicht ligt rond de 450 gram. Je baby heeft nu al echte wenkbrauwen en wimpers en begint een slaap-waakritme te ontwikkelen, al kan dit afwijken van jouw ritme.

Hoewel je de bewegingen misschien nog niet zo krachtig voelt, is je baby behoorlijk actief. Hij of zij kan draaien, schoppen, de duim zuigen en zelfs hikken! De zintuigen van je baby ontwikkelen zich ook snel. Het gehoor is inmiddels zo ver gevorderd dat je kindje geluiden van buitenaf kan opvangen, zoals muziek, stemmen en geluiden in huis.

 

Het belang van de kinkhoestprik tijdens je zwangerschap

Rond de 22e week van je zwangerschap is het tijd voor de kinkhoestprik, ook wel de 22-wekenprik genoemd. Deze vaccinatie beschermt niet alleen jezelf, maar vooral je baby tegen kinkhoest in de eerste kwetsbare maanden na de geboorte. Je kunt hier meer over lezen op de website van het Rijksvaccinatieprogramma door hier te klikken.

Kinkhoest is een zeer besmettelijke bacteriële infectie van de luchtwegen die ernstig en zelfs levensbedreigend kan zijn voor pasgeborenen. Door je tijdens de zwangerschap te laten vaccineren, geef je via de placenta antistoffen door aan je baby die bescherming bieden tot je kindje zelf gevaccineerd kan worden.

De kinkhoestprik wordt sterk aanbevolen voor alle zwangere vrouwen, bij elke zwangerschap opnieuw, ook als je eerder al bent gevaccineerd. De prik is veilig voor jou en je baby en helpt om je kindje een goede start te geven. Bespreek het met je verloskundige of huisarts als je vragen hebt over de vaccinatie.

 

Genieten van je zwangerschap in week 22

Hoewel de 22e week gepaard kan gaan met wat ongemakken, is het ook een prachtige tijd om van je zwangerschap te genieten. Je buik wordt nu een echte blikvanger en maakt je zwangerschap tastbaar voor jezelf en je omgeving. Koester de bijzondere band die je al voelt met je groeiende baby en kijk uit naar de komende mijlpalen, zoals het voelen van de eerste schopjes als je dat nog niet hebt ervaren.

Neem de tijd om te ontspannen, voor jezelf te zorgen en je voor te bereiden op de komst van je kindje. Lees boeken over de ontwikkeling van je baby, volg een zwangerschapscursus of start met de inrichting van de babykamer als je daar aan toe bent. Vergeet ook niet om regelmatig foto’s te maken van je groeiende buik, als mooie herinnering aan deze bijzondere tijd van 22 weken zwanger zijn.

Geniet van week 22 van je zwangerschap en kijk uit naar alle mooie momenten die nog gaan komen. Voor je het weet heb je jouw kindje al in jouw armen!

Unieke ervaring

De hoogste kwaliteit pretecho beelden in de regio Rotterdam. 3D Echo Barendrecht bied u een volledige en unieke ervaring om kennis te maken met uw kindje.

Wellicht ook interessant