16 weken zwanger: de baby in volle ontwikkeling!

De 16e week van je zwangerschap is een bijzondere mijlpaal. Je bent nu officieel in het tweede trimester beland en je baby maakt een enorme ontwikkeling door. In deze blogpost duiken we dieper in wat je kunt verwachten bij 16 weken zwanger zijn, hoe je buik er nu uitziet, of je al een zwangerschapsgloed hebt en hoeveel je baby is gegroeid. Kortom, alles wat je als aanstaande moeder wilt weten.

 

Hoe ziet jouw buik eruit bij 16 weken zwangerschap?

Rond de 16e week begint je buik langzaam maar zeker zichtbaar te worden. Bij een eerste zwangerschap kan het zijn dat je buik nog niet heel duidelijk te zien is, maar bij een tweede of derde zwangerschap zal je buik waarschijnlijk al een duidelijke bolling vertonen. Iedere vrouw en iedere zwangerschap is uniek, dus maak je geen zorgen als jouw buik afwijkt van het gemiddelde. Zolang je baby maar goed groeit, is het helemaal prima!

Je baarmoeder is inmiddels zo’n 16 centimeter groot en reikt tot net onder je navel. De baarmoeder duwt je darmen en andere organen opzij om ruimte te maken voor je groeiende baby. Hierdoor kan je last krijgen van een opgeblazen gevoel, verstopping of juist diarree. Blijf voldoende water drinken en vezels eten om je spijsvertering op gang te houden.

 

Zwangerschapsgloed bij 16 weken

Veel vrouwen hebben rond deze periode van de zwangerschap een prachtige zwangerschapsgloed. Dit komt door de toegenomen doorbloeding en de hormonen die door je lijf gieren. Je huid kan er stralender en gezonder uitzien dan ooit. Geniet van dit mooie bijeffect van de zwangerschap!

Helaas kan de toegenomen doorbloeding ook zorgen voor zwangerschapskwaaltjes zoals bloedneuzen, bloedend tandvlees en spataders. Wees hier alert op en neem contact op met je verloskundige als je ergens zorgen over hebt. Meestal zijn dit onschuldige ongemakken, maar het is altijd goed om het in de gaten te houden.

 

Lengte en gewicht van de baby bij 16 weken

Je baby is hard aan het groeien en is nu ongeveer 12 centimeter lang van kruin tot stuit. Dat is zo groot als een flinke avocado! Het gewicht van je baby is nu zo’n 100 gram.

Alle organen en lichaamsdelen van je baby zijn inmiddels aangelegd en je baby gaat de komende weken vooral groeien en verder ontwikkelen. De armpjes en beentjes worden langer en sterker en ook de nek wordt steviger. Je baby begint er steeds meer uit te zien als een mini-mensje. Prachtig om te zien op een 3D echo!

Je baby kan inmiddels goed bewegen in de baarmoeder en maakt zelfs al kleine gezichtsuitdrukkingen zoals fronsen en glimlachen. Ook beginnen de oogleden, wenkbrauwen en wimpers zich te vormen. De ogen zitten nog dicht, maar het netvlies begint gevoelig te worden voor licht. Je baby kan het verschil zien tussen licht en donker.

 

Wat kun je verder verwachten bij 16 weken zwangerschap?

Naast de lichamelijke veranderingen bij jou en je baby, zijn er nog een paar andere dingen die je kunt verwachten rond deze tijd:

  • Je kunt je baby voelen bewegen, al voelt dit in het begin vaak nog als gerommel of gebubbel in je buik. Prachtig om voor het eerst te voelen!
  • De eerste vormen van stemmingswisselingen kunnen de kop op steken door de hormonen. Het ene moment lach je en het volgende moment moet je huilen. Heel normaal, maar bespreek het met je partner of omgeving zodat zij er rekening mee kunnen houden.
  • Je kunt last krijgen van pijnlijke of gevoelige borsten en tepels. Je borsten bereiden zich voor op het geven van borstvoeding. Een goed passende zwangerschaps-bh kan verlichting geven.
  • De meeste vrouwen voelen zich energieker en minder misselijk in het tweede trimester. Een goed moment om te genieten van de zwangerschap en leuke dingen te ondernemen!

 

Tips voor vrouwen die 16 weken zwanger zijn

Tot slot nog een paar praktische tips voor deze fase van je zwangerschap:

  • Probeer regelmatig te ontspannen en rust te nemen. Zwanger zijn kost veel energie, dus luister goed naar de signalen van je lichaam.
  • Blijf gezond en gevarieerd eten en drinken voor jezelf en je baby. Neem een foliumzuursupplement en eet voedsel rijk aan ijzer, calcium en andere belangrijke voedingsstoffen.
  • Draag comfortabele kleding en schoenen die meegroeien met je veranderende lichaam. Kies voor natuurlijke, ademende materialen.
  • Overweeg het volgen van zwangerschapscursussen of -yoga om in contact te komen met andere zwangere vrouwen en om fit te blijven.
  • Geniet van de bijzondere band die je nu al voelt met je baby en praat, zing of lees hardop voor. Je kindje kan je al horen!

De 16e week van je zwangerschap is een mooie en spannende tijd. Je baby groeit als kool en je kunt al een duidelijk buikje krijgen. Koester deze bijzondere periode en aarzel niet om vragen te stellen aan je verloskundige als je ergens mee zit. Veel plezier in ‘het zoete verwachten’ en geniet van de kleine en grote mijlpalen die je nu elke week meemaakt.

Unieke ervaring

De hoogste kwaliteit pretecho beelden in de regio Rotterdam. 3D Echo Barendrecht bied u een volledige en unieke ervaring om kennis te maken met uw kindje.

Wellicht ook interessant