Je bent alweer 21 weken zwanger, wat betekent dat je ongeveer op de helft bent van je zwangerschap. Er gebeurt van alles in je buik op dit moment. Je kindje groeit hard en ontwikkelt zich in een rap tempo. Maar wat houden deze ontwikkelingen precies in? In deze blogpost bespreken we de lengte en het gewicht van je baby in week 21, het openen van de oogjes en de ontwikkeling van smaakpapillen. Ook gaan we in op mogelijke symptomen waar je last van kunt hebben zoals striae, vermoeidheid en duizeligheid. Tot slot geven we nog enkele praktische tips voor jou als aanstaande moeder.
Lengte en gewicht van de baby in week 21
Je baby is nu ongeveer 26,7 cm lang van kruin tot hiel en weegt zo’n 360 gram. Dat is vergelijkbaar met de grootte van een banaan. De armpjes en beentjes zijn al goed ontwikkeld en in verhouding met de rest van het lichaam. Ook de organen zijn grotendeels gevormd en beginnen steeds beter te functioneren. De longen zijn nog niet helemaal uitgegroeid, maar je kindje oefent al wel met ademhalen door vruchtwater in en uit de longen te pompen.
Het vetlaagje onder de huid wordt ook steeds dikker. Dit is belangrijk voor de warmteregulatie en dient als energievoorraad voor na de geboorte. Je baby ziet er daardoor wat molliger uit en de huid is minder gerimpeld dan een paar weken geleden.
Geopende oogjes en ontwikkelde smaakpapillen
Rond deze periode gaan bij de meeste baby’s de oogleden open. Het oefenen met knipperen kan nu dus beginnen! De ogen zijn op dit moment nog niet volledig ontwikkeld en het zicht is wazig. Pas na de geboorte zal het zicht van je kindje geleidelijk verbeteren.
Ook de smaakpapillen op de tong zijn in ontwikkeling. Onderzoek heeft aangetoond dat een baby in de baarmoeder al verschillende smaken kan proeven via het vruchtwater. Wat jij eet tijdens de zwangerschap kan dus al van invloed zijn op de smaakvoorkeuren van je kind later.
Mogelijke symptomen in week 21 van de zwangerschap
Naarmate je buik groeit, neemt de kans op het krijgen van striae toe. Dit zijn paarsrode of zelfs witte streepvormige littekens op de huid van je buik, bovenbenen of borsten. Striae ontstaan doordat de huid snel opgerekt wordt en de elastische vezels in de huid dit niet kunnen bijbenen. Smeren met een hydraterende crème kan de jeuk van striae verlichten, maar het ontstaan ervan helaas niet altijd voorkomen.
Veel zwangere vrouwen hebben rond deze periode ook last van vermoeidheid. Dit komt enerzijds door de vele hormonen die door je lijf gieren en anderzijds doordat je nachtrust verstoord kan worden door bijvoorbeeld het vaak moeten plassen. Gun jezelf overdag wat rustmomenten en probeer stress zoveel mogelijk te vermijden. Vraag ook hulp aan je partner, familie of vrienden als bepaalde taken je teveel worden.
Een ander veelvoorkomend symptoom is duizeligheid. Dit kan komen door een lage bloeddruk of doordat je baarmoeder op een grote ader drukt als je op je rug ligt. Probeer daarom zoveel mogelijk op je linkerzij te liggen. Ga ook rustig staan als je lang gezeten of gelegen hebt om duizeligheid te voorkomen. Blijf goed eten en drinken, want een lege maag of uitdroging kunnen de duizeligheid verergeren.
Tips voor zwangere vrouwen in week 21
- Probeer regelmatig te bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen, zwemmen of zwangerschapsyoga te doen. Dit is goed voor je conditie, houdt je spieren soepel en kan zwangerschapskwaaltjes zoals obstipatie en rug- en bekkenklachten verminderen.
- Let op je houding. Je zwaartepunt verandert door je groeiende buik, waardoor je sneller kunt gaan hollen. Probeer rechtop te staan en te zitten met je schouders naar achteren. Draag stevige en comfortabele schoenen die je voeten goed ondersteunen.
- Blijf gezond en gevarieerd eten. Je hebt nu zo’n 350-500 extra calorieën per dag nodig. Kies vooral voor volkoren producten, magere zuivel, fruit, groenten en voldoende eiwitten. Sla geen maaltijden over en probeer niet te snoepen, hoe verleidelijk dit soms ook kan zijn.
- Bereid je alvast mentaal voor op de bevalling, ook al duurt het nog even. Volg bijvoorbeeld samen met je partner een zwangerschapscursus, lees informatieve boeken of praat met vriendinnen die al kinderen hebben over hun ervaringen. Dit kan helpen om met vertrouwen en een positieve instelling naar je bevalling toe te leven.
Geniet van de periode van 21 weken zwanger
De 21e week van je zwangerschap is een bijzondere mijlpaal. Je hebt de helft al doorstaan en kunt steeds meer genieten van je groeiende buik en de bijzondere band die je met je kindje opbouwt. Koester de mooie momenten tijdens 21 weken zwanger zijn en sta ook stil bij de minder leuke kanten die er soms bij horen. Deel je ervaringen met anderen en vergeet vooral niet goed voor jezelf te zorgen. Voor je het weet heb je je kindje in je armen en begint een nieuw hoofdstuk in je leven!