23 weken zwanger: dit moet je weten

De 23e week van je zwangerschap is een bijzondere tijd. Je baby groeit snel en ontwikkelt zich op allerlei gebieden. Ook voor jou als aanstaande moeder brengt deze periode van 23 weken zwanger zijn nieuwe ervaringen en veranderingen met zich mee. In dit artikel lees je alles over deze zwangerschapsweek; van de groei van je baby tot aan praktische tips voor jezelf.

 

De lengte en het gewicht van jouw baby

In week 23 is je baby ongeveer 28 tot 30 centimeter lang en weegt rond de 500 gram. De groei gaat nu snel: je baby kan wel 100 gram per week aankomen! De verhoudingen van het lichaampje beginnen steeds meer op die van een pasgeboren baby te lijken. Het hoofdje is nog relatief groot, maar armpjes en beentjes groeien flink door.

 

Beter gehoor van de baby

Een van de belangrijkste ontwikkelingen in deze fase van de zwangerschap is het gehoor van je baby. De kleine oortjes zijn nu zo ver ontwikkeld dat je baby steeds meer geluiden van buitenaf kan waarnemen. Dit is een spannende tijd, omdat onderzoek heeft aangetoond dat baby’s al vanaf deze periode bepaalde geluiden kunnen herkennen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de stemmen van hun ouders, zoals die van vader en moeder, onderscheiden.

Dit betekent dat als je regelmatig tegen je buik praat, je baby langzaam vertrouwd raakt met jullie stemmen en deze al herkent voordat hij of zij geboren is. Het kan ook helpen om rustige muziek te spelen of zachtjes te zingen, aangezien geluiden als deze een kalmerend effect op je baby kunnen hebben. Dit vroege contact via geluid is een mooie manier om al een band op te bouwen met je kleintje, nog voordat je hem of haar in je armen kunt houden.

Tip: Laat je partner ook met je buik ‘praten’. Zo leert de baby zijn/haar stem herkennen en dit kan de band tussen vader en kind al vroeg versterken.

 

Zo voel jij je tijdens 23 weken zwanger

Rond deze periode ervaren veel zwangere vrouwen een energieboost. De vermoeidheid van het eerste trimester is vaak voorbij en de ongemakken van de laatste maanden moeten nog komen. Geniet van dit moment waarop je lekker actief kunt zijn. Blijf wel goed naar je lichaam luisteren en gun jezelf voldoende rust.

Sommige zwangere vrouwen beginnen nu ook al iets van harde buiken te voelen, de eerste voorbereidingen van je lichaam op de bevalling. Dit is normaal en geen reden tot zorg, maar bespreek het gerust met je verloskundige als je twijfelt. Bovendien is deze periode ook kenmerkend voor vergeetachtigheid, ook wel zwangerschapsdementie genoemd, en krijg je vaak ook mooier haar en sterkere nagels.

 

Onze tips voor aanstaande ouders

Er komt een hoop kijken bij de voorbereidingen voor de komst van jullie kindje. Gebruik deze checklist (in de periode van 23 weken zwanger) om overzicht te houden:

  • Bespreek met je werkgever je zwangerschapsverlof en de mogelijkheden voor na de bevalling, zoals ouderschapsverlof of parttime werken.
  • Oriënteer je alvast op kraamzorg en kies een kraamcentrum uit.
  • Heb je al nagedacht over borstvoeding of flesvoeding? Verdiep je in de mogelijkheden zodat je straks weloverwogen kunt kiezen.
  • Misschien wil je ook alvast een start maken met de babykamer. Kijk eens rond voor leuke ideeën voor de inrichting.
  • Volg een zwangerschapscursus. Hier leer je meer over de bevalling en de eerste tijd met je baby.

Week 23 van je zwangerschap is een mooie, spannende tijd. Terwijl je baby flink doorgroeit en zich ontwikkelt, kun jij je voorbereiden op jullie nieuwe leven straks. Geniet van deze bijzondere periode, wees lief voor jezelf en kijk uit naar de ontmoeting met jullie kindje. Voor je het weet is het zover!

Unieke ervaring

De hoogste kwaliteit pretecho beelden in de regio Rotterdam. 3D Echo Barendrecht bied u een volledige en unieke ervaring om kennis te maken met uw kindje.

Wellicht ook interessant