18 weken zwanger: tips voor een gezonde zwangerschap

Inmiddels ben je alweer 18 weken zwanger. Je baby groeit snel en ontwikkelt zich in een hoog tempo. In dit artikel bespreken we de lengte en het gewicht van je baby, de ontwikkeling van de spieren en tastzin en geven we tips voor jou als zwangere vrouw om gezond te blijven tijdens deze periode.

 

Lengte en gewicht van jouw baby in week 18

In de 18e week is je baby ongeveer 14 tot 16 centimeter lang, gemeten van kruin tot stuit. Qua gewicht is je baby nu rond de 150 tot 200 gram. Je baby is nu zo groot als een paprika en past precies in de palm van je hand.

Je baby groeit snel en zal de komende weken blijven groeien. Aan het einde van de zwangerschap is je baby gemiddeld 50 centimeter lang en weegt tussen de 2500 en 4500 gram. Het is fascinerend om te bedenken hoe snel je baby zich in een korte tijd ontwikkelt.

 

Spieren van de baby worden sterker

Tijdens week 18 worden de spieren van je baby steeds sterker. Je baby kan nu de armpjes en beentjes bewegen en zelfs de vingers en tenen buigen. Deze bewegingen zijn nog niet zo gecoördineerd, maar dat komt in de loop van de zwangerschap.

Je baby oefent ook met het maken van gezichtsuitdrukkingen, zoals fronsen en glimlachen. Dit is een teken dat de gezichtsspieren zich ontwikkelen. Het is een voorproefje van de lieve glimlachjes die je na de geboorte zult zien!

 

Tastgevoel van jouw baby tijdens 18 weken

De tastzin van jouw baby ontwikkelt zich ook snel tijdens deze periode. Je baby kan nu voelen wanneer je over je buik wrijft en reageert hier mogelijk op door te bewegen. Dit komt doordat de zenuwen in de huid van je baby zich ontwikkelen en gevoelig worden voor aanraking.

Je baby verkent ook de baarmoeder door de wanden aan te raken en te voelen. Dit helpt je baby om de omgeving te leren kennen en zich veilig te voelen. Het is een mooie gedachte dat je baby zich nu al bewust wordt van de wereld om zich heen.

 

Houd de bloeddruk en mondgezondheid in de gaten

Als zwangere vrouw is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Tijdens de zwangerschap kan je bloeddruk dalen, vooral in het tweede trimester. Dit komt door hormonale veranderingen en doordat je baarmoeder groter wordt en op je bloedvaten drukt.

Een lage bloeddruk kan ervoor zorgen dat je je duizelig of licht in het hoofd voelt, vooral als je snel opstaat. Probeer daarom rustig op te staan en neem de tijd om je evenwicht te hervinden. Als je vaak last hebt van duizeligheid, bespreek dit dan met je verloskundige.

Zwangerschapshormonen kunnen ook invloed hebben op je mondgezondheid. Je tandvlees kan gevoeliger en meer doorbloed zijn, waardoor je sneller last kunt hebben van ontstekingen. Besteed daarom extra aandacht aan je mondhygiëne door minimaal twee keer per dag je tanden te poetsen en regelmatig te flossen.

 

Tips voor vrouwen die 18 weken zwanger zijn

Tot slot nog een paar praktische tips om je zwangerschap in week 18 zo gezond en comfortabel mogelijk te houden:

  • Blijf actief en probeer regelmatig te bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen, zwemmen of zwangerschapsyoga te doen. Dit helpt om je spieren soepel te houden en je conditie op peil te houden.
  • Let op je houding en probeer rechtop te zitten en staan om rugpijn te voorkomen. Gebruik eventueel een zwangerschapskussen voor extra steun tijdens het slapen.
  • Drink voldoende water om uitdroging te voorkomen en je energieniveau op peil te houden. Doel op minimaal 1,5 tot 2 liter per dag.
  • Eet gevarieerd en gezond met veel groenten, fruit, volkoren producten en magere eiwitten. Vermijd rauwe of onvoldoende verhitte vlees- en visproducten en zachte rauwmelkse kazen om het risico op listeria te verkleinen.
  • Neem voldoende rust en probeer stress te vermijden. Maak tijd voor ontspanning, bijvoorbeeld door een boek te lezen, muziek te luisteren of quality time met je partner door te brengen.

De 18e week van je zwangerschap is een mooie en spannende tijd. Je baby groeit en ontwikkelt zich snel en je kunt hier volop van genieten. Door goed voor jezelf te zorgen en bewust te zijn van de veranderingen in je lichaam, leg je een goede basis voor de rest van je zwangerschap en de gezondheid van je baby.

Geniet van deze bijzondere periode en aarzel niet om hulp of advies te vragen aan je verloskundige of andere zorgverleners als je vragen of zorgen hebt. Zij staan klaar om je te ondersteunen en te begeleiden tijdens jouw periode van 18 weken zwanger zijn.

Unieke ervaring

De hoogste kwaliteit pretecho beelden in de regio Rotterdam. 3D Echo Barendrecht bied u een volledige en unieke ervaring om kennis te maken met uw kindje.

Wellicht ook interessant